PROGRAM Fizioterapeutski/a tehničar/ka

UVJETI ZA UPIS

U program se može upisati osoba koje ima:
-završenu osnovnu školu
-15 godina
-liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Za upis u program prekvalifikacije polaznik mora imati završenu srednju školu liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu treba utvrditi će:
-razlike i dopune općeobrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
-razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
-praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti

Polaznici će prije početka programa dobiti Odluku o razlikovnim i dopunskim predmetima koje trebaju svladati u tijeku svog obrazovanja.

ZNANJA I VJEŠTINE KOJE POLAZNIK DOBIVA ZAVRŠETKOM PROGRAMA

Obrazovanje fizioterapeutskog tehničara u području zdravstva, osim zajedničkih svrha i zadaća u sustavu srednjoškolskog obrazovanja utvrđenim zakonom, kod polaznika ima svrhu stjecanja znanja, razvijanje vještina i osposobljavanja za poslove i zadaće u području fizikalne medicine i rehabilitacije preko općeobrazovnog i strukovnog obrazovnog programa.

• Fizioterapeuti pomažu bolesnim i ozlijeđenim osobama u povećanju pokretnosti, ublažavanju boli te sprečavanju i ublažavanju trajnih posljedica bolesti i ozljeda.
• Njihovi su pacijenti bolesnici s ozljedama glave i kralježnice, prijelomima, upalom zglobova, moždanim udarom, bolovima u križima te s bolestima živčanog, krvožilnog, dišnog sustava i drugih tjelesnih sustava.
• Uloga fizioterapeuta proširuje se i na sprečavanje bolova i bolesti sustava za kretanje po-učavanjem ljudi o pravilnom držanju i kretanju te savje-tovanjem o uređenju okruženja (stolaca, radnih površina, pomagala).
• Fizioterapeuti procjenjuju zdravstveno stanje svojih pacijenata, a u toj procjeni osobito je važno mjerenje snage, utvrđivanje rhtmona kretnji i određivanje funkcionalnih sposobnosti. Na temelju te procjene i onoga što propiše liječnik, planiraju rad sa svakim pacijentom i izrađuju program koji sadrži opis postupaka i predviđenih ishoda terapije.